Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1930 yılında kurulan ve temel amacı tavukçuluk faaliyetinin yurt genelinde verimli ve maliyetsiz bir şekilde gelişmesi olan Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü, 1950 yılında gerçekleştirdiği ıslah çalışmasıyla Ataks tavuk ırkını tescillemiştir. Türkiye adına tescillenen bu tavuk ırkının en bilindik özelliği ise yüksek yumurtlama sayısına sahip olması ve bu verimi 3 yıla kadar devam ettirebilmesidir.
Yumurta tavuğu olarak da adlandırılan Ataks tavuk, özellikle günde 110 ila 125 gram yem tüketmesi ile bilinen, ancak bu fazlalığı yumurta sayısının fazlalığı ile pekiştiren bir tavuk türüdür. Yüksek yumurtlama sayısı ile verim açığını kapatan Ataks tavuk özellikleri ise aşağıda verildiği gibidir;
Diğer birçok alanda olduğu gibi ataks tavuk fiyatları alanında da değişken fiyatların varlığından söz etmek mümkündür. Bu değişkenliğin temel nedenleri ise, aşağıda verilen etmenlerdir;
Yukarıda verilen etmenler çerçevesinde değişkenlik gösteren yumurta tavuğu fiyatları üzerinde etkisi bulunan bir diğer etmen de, tavuğun büyüklüğüdür. Bu çerçevede şu bilgiyi ele almak mümkündür; 14 ila 15 hafta aralığında olan bir Ataks tavuk fiyatı 18 – 22 TL arasında değişkenlik göstermektedir. 16 ila 18 hafta aralığında olan tavuk için fiyatlandırma ise 20 ila 25 TL aralığında değişkenlik göstermektedir.
Yumurta tavukları, yukarıda da değinilmiş olunduğu üzere diğer tavuk ırklarına kıyasla daha fazla besin tüketen ırklardır. Bu sebeple söz konucu tavuk ırkının sağlıklı bir şekilde yaşamına devam edebilmesi için günlük 110 ila 125 gr aralığında yem tüketmesi gereklidir. Bununla birlikte söz konusu tavukların yumurta veriminin artırılması için bakım sürecinde salma olarak yetiştirmeye özen gösterilmelidir.
Ataks tavukların yumurta kabuklarının gece oluştuğunu söylemek mümkündür. Bu kabukların sağlıklı bir şekilde oluşabilmesi için ise gündüz doğru bir yem kombinasyonu benimsenmiş olmak gereklidir. Bu konuda ise uzman desteği almada her zaman için fayda vardır. Bununla birlikte benimsenmiş olması gereken bakım detayları aşağıda verildiği gibidir;
Ataks tavuklarda yumurta verimi üzerinde etkisi bulunan birçok unsur vardır. Söz konusu unsurların aşağıda verildiği şekilde örneklendirilmesi mümkündür;
Yukarıda verilen şartların karşılanmasının ardından, söz konusu tavuk ırkının ortalama 20. Haftada yumurta verimine başlaması mümkündür. Gurk yatabilme özelliğine sahip olan bu tavuk ırkının 21 gün kuluçka süresi vardır. 21 günün ardından gelen 70 günlük sürede ise yumurtlama olmayacağını söylemek mümkündür.
Sağlıklı beslenme şartları beslenen ve fiziksel olarak da kendisi için gerekli olan sağlık şartlarını karşılayan Ataks tavuk, 20. Haftadan itibaren yumurtlamaya başlayacaktır.
Bu konuda net bir bilgi vermek mümkün değildir. Ancak mevcut veriler nezdinde şunu söylemek mümkündür; salma olarak beslenen Ataks tavuk, bir yılda ortalama 250 ila 270 yumurta üretimi yapar. Suni yem ile beslenende ise bu sayı 280 – 290 bandında görülür.
Ataks tavuk yumurtasının genel olarak kahverengi olduğu bilinir. Ancak kimi zaman bu rengin açık kahverengi olarak ortaya çıktığı da görülür.