İlan Başlığı | Yıl | Km | Fiyat | İlan Tarihi | Adres | |
---|---|---|---|---|---|---|
![]() |
Lohman Bown Kahverengi Tavuk Ve Tinted Beyaz Yumutlayan Sati
75
Tekirdağ
Çerkezköy
|
2 | 75 | 3 Kasım 2022 |
Tekirdağ
Çerkezköy
|
Tavuk besicileri, yumurta verimliliği yüksek olan tavuk ırklarını tercih eder ve kendileri için en avantajlı olanını seçerler. Lohman tavuk ırkı, gurk olmayan ve yumurtlama kapasitesi yüksek tavuklardan birisidir. Yem tüketimi az ve yumurtlama oranı yüksek olduğu için endüstriyel olarak beslenir. Alman kökenlidir ve ağırlıkları 1.75 kg ile 2.5 kg arasında değişiyor.
Dirençli olmasına rağmen soğuk havalardan çabuk etkilenebiliyor. Bunun için bakımlarına dikkat edilmeli ve aşıları yapılmalıdır. Kümeslerinde hijyene dikkat edildiğinde istenilen verim elde edilebiliyor. Kanatlı hayvan hastalıkları ve tüy döküm dönemlerinde direncin düşmemesi için gıda takviyeleri yapılmalıdır.
18. Haftadan sonra yumurtlamaya başlıyor ve 30. Haftada tam yumurtlama kapasitesine ulaşabiliyor. Yumurtlama oranı yüksek olduğu için gurk olma ihtimalleri çok düşüktür. Lohman tavuklarının bakımlarına dikkat edildiğinde ömürlerinin uzun olması sağlanabiliyor. Uzun ömürlü ve verimli olabilmeleri için yaşam alanları ve kümeslerinin kalitesine dikkat edilmelidir.
Lohman tavuk ırkı, her ortama uyum sağlayabilen ve dost canlısı özelliklere sahiptir. Yumurta tavuğudur ve yumurtaları kahverenginde büyük yapılıdır. Kahverengi tüy renklerine sahiptir. Boynu, kanat ve kuyruk bölümlerinde beyaz renk seçenekleri bulunuyor. Vücut yapısı zayıf yapıldığı et değil yumurta tavuğudur.
Az yem tüketmesine rağmen yumurta üretim verimliliği çok yüksektir. En önemli özelliklerinden birisi 18 haftalıkken yumurta vermeye başlaması ve 24 – 26 haftalık olduğunda en üst verimlilikte yumurta verdiği biliniyor. Yumurta ağırlıkları ortalama 65 – 70 gramdır ve büyük yumurta olarak bilinir. Çabuk yumurtaya gelme özellikleri, ticari olarak üretilmesini ve beslenmesini sağlıyor.
Lohman Brown tavuk ırkının olumlu ve olumsuz özellikleri vardır. Olumlu özellikleri, az yem tüketimi ile yüksek yumurta verimliliği olarak gösterilir. Olumsuz yönleri arasında, soğuk havaya ve hastalıklara karşı direncinin az olması yer alıyor. Çabuk strese girdikleri için yumurta verimliliğinde düşüşe neden oluyor. Lohman tavuk besleyicileri, beslenme düzenine ve aşı programlarına dikkat etmelidir.
Lohman tavukları, suni ortamlarda yetiştirildiklerinde 16 haftadan sonra yumurta vermeye başlayabiliyor. Daha çok doğal ortamda ve gezen tavuk olarak yetiştirildiğinde yumurta vermeye 19. Haftadan sonra başlayabiliyor. Tüm ortamlarda yumurta verimliliği, tavuğun sağlıklı olmasına ve doğru beslenmesine bağlıdır.
Lohman tavukları, yetişkin dönemlerinde bile en fazla 2.5 kg gelebiliyor. Tavuk fiyatları 20 – 25 TL arasında değişebiliyor. Beslenme, yumurtlama ve yaş durumlarına göre fiyatları değişebiliyor.
Lohman tavukları, yumurta tavukları olarak bilinir ve fiyatları da yumurtlama durumlarına göre belirlenir. Tavuğun beslendiği kümesin yapısı, ortamı, sağlık durumu, anaç olma durumları tavuk fiyatlarını belirleyen faktörler arasında yer alıyor. Yeni yumurtlamaya başlayacak olan yumurtlamasına 1 ay süre kalan tavukların fiyatları diğerlerine göre daha hesaplıdır.
Bu tavuklar için 18 – 21 TL arası fiyat seçenekleri belirlenirken, yumurtlamaya başlayan ve verimlilik döneminde olan tavuklar için ortalama 25 TL fiyat belirlenebiliyor. Tavukların sağlıklı olması fiyat aralıklarının belirlenmesine yardımcı oluyor. Lohman tavuk yumurtaları, büyüktür ve ortalama 65 – 70 gr ağırlığındadır. Bunun için piyasadaki diğer yumurtalardan daha yüksek fiyatlara satılır.
Organik yumurta arayanların tercih ettiği yumurta çeşitleridir. Piyasada bazı satıcılar, 15 haftalık olan Lohman tavuklarını yumurtlamaya hazır diye satabiliyor. Alıcıların, tavuğun yaşını ve diğer özelliklerini gösteren belgeleri talep etmelidir.
Lohman tavuklarda bakım ve beslenme istenilen verimliliğin elde edilebilmesi için çok önemlidir. Birçok besleyici, doğal besleme için buğday, arpa çeşitlerini kullanıyor. Sağlıklı beslenebilmeleri için yağlı ve kuru soya, mısır, arpa, buğday ile karma yem hazırlanabiliyor. Karma yemler ve bunlara takviye vitaminler kullanıldığında lohman tavukların yumurtlama verimlilikleri daha fazla olacaktır. Kümes ortamının uygun ve yeterli hijyene sahip olması tavukların sağlıklı ve uzun ömürlü olması açısından önemlidir.
Tavuk yetiştirmek isteyenler, besledikleri tavukların ırklarının özelliklerini bilmelidir. Lohman tavukları, et tavuğu olmadığı için zayıf yapılıdır. Az yem tüketimi yapar ve hastalıklara karşı dirençleri zayıftır. Soğuk havalardan çabuk etkilenir ve hastalanabilirler. Bu az rastlanan bir durum olsa bile bakımlarda dikkat edilmesi gereken hususlardan birisidir. Doğru beslenme yöntemleri uygulandığında, en yüksek yumurtlama verimliliği 2 yaş dönemleridir.
2 yaşından sonraki dönemlerde, yumurtlama verimlilikleri düşmeye başlayabilecektir. Bakım ve beslenmelerine dikkat edildiğinde verimlilik oranları, bulundukları yaş dönemi ortalamalarına göre yüksek olacaktır.
Kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde yapılacak olan ihmaller, tavukların çabuk hastalanmalarına ve toplu ölümlere neden olabilecektir. Endüstriyel amaçlı olarak yetiştirilen lohman tavukları için her zaman hassas bakım yöntemleri uygulanmalıdır.
Yumurtacılık sektörünün en çok tercih ettiği tavuk ırklarından olan lohman Brown tavukları özel bakım ister. Kümes ortamlarının ısı ve ışık durumları iyi dengelenmelidir. Karma yemlerin kullanılması, kümes ortamının düzenlenmesi yumurta verimliliğinin artmasını sağlayacaktır.
Lohman tavuklarının yumurtaları genelde çift sarılı olabiliyor ve üreticilerine avantaj sağlıyor. Kış aylarında, kümes ısısı ve ışıklandırmaları iyi ayarlandığında, soğuğa karşı dayanıklılıkları artırılabilecek ve soğuktan etkilenmeden yaşamlarını sürmeleri sağlanacaktır.
Lohman tavukları, Alman ırkıdır ve hem çiftliklerde hem de kümeslerde yetiştirilebiliyor. Yumurta verimliliği yüksektir ve piyasada L boy yumurta olarak satılan yumurtaları üretirler. Lohman tavuk ırkı, melezleme yöntemi ile geliştirilmiş tavuk ırklarından birisidir. Bunun için gurk olma durumları yok denecek kadar azdır.
Lohman tavuk üretebilmek için kuluçka makinaları kullanılabiliyor. Döllü yumurta olarak bilinen yumurtalar, gurk olan farklı tavuk cinsleri altına ya da kuluçka makinalarına konularak yeni civcivlerin çıkması sağlanabiliyor.
Lohman tavuklarda yumurta verimliliğinin arttırılmasını sağlayan çeşitli etkenler vardır. Çabuk strese giren tavuk ırkıdır ve besleyiciler, uygun ortamı oluşturarak tavukların strese girmemesini sağlamalıdır. Ayrıca az yem tüketimi yapılsa da özel karma yemler ile günlük beslenmelidir.
Melezleme yöntemi ile geliştirilmiş olan Lohman tavukları, döllenmiş yumurtaların gurka düşmüş tavuk altına konularak üretilir. Ticari amaçlı geliştirilmiş tavuk ırkıdır ve yumurtlama verimlilik oranı çok yüksektir. Bunun için üretimler daha çok kuluçka makinalarında yapılır.
Yumurtlama oranı çok yüksek olduğundan gurka düşme oranları yok denecek kadar azdır. Sürekli yumurtluyor olmaları, gurka düşmelerini engelliyor.
Lohman tavukları, yetiştirilme ortamlarına göre farklı dönemlerde yumurtlamaya başlar. Suni ortamlarda yetişenler 16 – 19 haftalık olduklarında yumurta üretir. Doğal ortamda salma yöntemi ile yetişen lohman tavukları ise 19 – 21 haftalık olduklarında yumurtlamaya başlar. Beslenme durumlarına göre yumurtlama oranları değişebilecektir.
Lohman tavukları, yumurtlamaya başlama ortamlarına göre yumurtlama sayıları da değişiyor. Suni ortamda yetişen lohman tavukları yıllık ortalama 260 – 280 yumurta yapabiliyor. Doğal ortamlarda yetişenler ise 220 – 250 ortalama ile yıllık yumurtlama yapabiliyorlar. Beslenme ve bakım ile ilgili gerekli önlemler alınmadığında yumurtlama oranlarında da düşmeler yaşanabilecektir.
Lohman tavuğunun yumurtası kahverengi ve tonlarında renge sahiptir. Günlük yem tüketimi 100 – 115 gr arasındadır ve 18 haftadan sonra yumurtlamaya başlar.