Kümes HayvanlarıSüs TavuklarıSultan Tavuk kategorisinde ilan bulunamadı.

Sultan Tavuk

  • Görünüm
İlan Başlığı YaşCinsiyet Fiyat İlan Tarihi Adres
İlan bulunamadı.

Sultan Tavuk

Oldukça eski bir tavuk cinsi olarak kabul edilen Sultan tavuğu, kökeni Türkiye olan tavuklardandır. Süs tavuğu kategorisinde yer alan Sultan tavuğu, çok fazla beğenilen bir tavuktur. Beyaz renkli bir tavuk olması, Sultan tavuklarına daha farklı bir gözle bakılmasını sağlamıştır. 1850 senesinde Osmanlı topraklarından İngiltere'ye götürülen Sultan tavuğu, oradan da dünyanın birçok yerine dağılmıştır.

Bu tavuk ırkına Sultan denilmesinin nedeni ise Osmanlı sultanlarından kaynaklanmaktadır. Osmanlı Devleti dönemlerinde sarayların bahçesinde yetiştirilen Sultan tavukları, oldukça harika özelliklere sahiptirler. Beyaz renkleri, güzelliklerine güzellik katmaktadır. Ancak renklerinin açık olmasından dolayı hemen kirlenebilirler.

Sultan tavukları, en fazla araştırılan tavuk cinslerindendir. Bağ ve bahçede çok fazla dolanmayı sevmezler. Yeşillikler içerisinde ya da etrafta yem bulma konusunda pek iyi değillerdir. Bu nedenle yemlerini ve sularını önlerine koymanız gerekir. Üç farklı renk çeşidine sahip olan Sultan tavuğu, genellikle beyaz rengiyle kabul edilir. Bu tavuk cinsine dair tüm bilgiler aşağıda yer almaktadır.

Sultan Tavuk Özellikleri

Sultan tavukları, diğer tavuklara oranla daha farklı özellikleri taşımaktadır. Özellikle de fiziksel yapıları, onlara daha ayrı bir anlam kazandırmaktadır. Sultan tavukları şu özellikleri taşımaktadır:

  • Yoğun bir tüy yapısına sahiptirler.
  • Yapıları küçüktür.
  • Tepelerinde kabarık ve büyük tüyler vardır.
  • Ayakları bol tüy barındırır.
  • Sakaları ve kuyrukları da tüylüdür.
  • Bir ayağında 5 tane parmak vardır.
  • Mavi, beyaz ve siyah renkleri vardır. Ancak beyaz olanlarının ayrı bir popülerliği vardır.
  • Sultan tavuğunun ağırlığı yaklaşık olarak 1,8 kilogramdır.
  • Küresel olan bir tepeleri vardır.

Sultan tavukları, uysal bir yapıda olduklarından dolayı kümes yaşamına adapte olabilirler. Çok sakin ve arkadaş canlısıdırlar. Sultan tavuklarında yüksek bir yumurta verimi yoktur. Çünkü bu tavuklar, süs tavuğu olmalarıyla tanınırlar. Yani yumurta almak için tercih edilmemesi gereken bir tavuktur.

Kümeste yaşamaya son derece uygun bir yapıları vardır. Toplayıcılık konusunda çok iyi olduklarını söylemek doğru olmaz. Evcil olduklarından dolayı, bahçenizde de rahatça yaşayabilirler. Beyaz bir deriye sahip olan Sultan tavukları, ufak yapılarıyla oldukça sevecen dururlar.

Kanat yapıları gereği, maksimum 2 metre üzerine kadar uçma potansiyelleri vardır. Hatta bu sebepten dolayı bazı insanlar Sultan tavuklarının kanadını kesmektedirler. Kümes içerisinde yaşamaya meyillidirler. Ancak kapalı alanlara yaşadıkları zaman o ortamın çok temiz olması gerekir. Islak bir kümeste yaşamak istemezler. Bu yüzden kümesin içerisini her zaman kuru tutmalısınız. Aynı zamanda kümeslerinin sıcak olmasına da dikkat edilmelidir. Yapıları, soğuğa pek dayanıklı değildir.

Sultan Tavuk Fiyatları

Sultan tavuğunun fiyatları 500-4.000 TL arasında değişmektedir. Özel bir bakım gören Sultan tavuklarının fiyatları daha yüksektir. Çünkü bu tavuklarda yumurta verimliliği de vardır. Bundan dolayı fiyat artışı olur. Aynı zamanda Sultan tavuğunun rengi de fiyatı etkilemektedir. Sultan tavuğu yumurtası ise 20 TL'den satılmaktadır.

Sultan Tavuklarda Beslenme Ve Bakım

Sultan tavukları, bakım isterler. Çünkü bembeyaz olması, hızlı kirlenmelerini kolaylaştırır. Bu nedenle güzelliklerini kaybetmemek için tüylerine düzenli olarak bakmalısınız. Bakımsız bir sultan tavuğu, oldukça çirkin görünür. Ayaklarında çok fazla tüy bulunduran Sultan tavukları, bu sebepten dolayı hemen hastalanabilirler. Bunun için bakım yaparken altlıklarının her zaman kuru olması sağlanmalıdır.

Özellikle de beslenme alanlarının temizliği ve kuruluğu çok önemsenmelidir. Sultan tavukları soğuğu sevmedikleri için sıcak yerlerde yaşama devam ederler. Yaşadıkları ortamın sıcaklığı ise 22-35 dereceleri arasında olmalıdır. Sürekli sıcaklık değişimi yaşamaları, hızlı bir şekilde hasta olmalarına neden olur. Bu nedenle yaşadıkları alanların sıcaklıkları her zaman sabit tutulmalıdır. Bazı insanlar, Sultan tavuğu beslerken altlarına talaş serpmektedir. Ancak talaşlar bu tavuklar için hiç ama hiç uygun değildir. Çünkü talaşlar, bakterileri oldukça fazla barındırır. Rutubeti sevmezler. Bundan dolayı da rutubetli ortamda da hastalanırlar. Sultan tavuğuna yaz mevsiminde bakmak daha kolaydır. Çünkü yazın sıcak olduğu için hastalanma riskleri düşüktür. Ancak kış mevsiminde ekstra bir bakım gerekmektedir. Çünkü kış soğuklarından hemen etkilenirler. Bundan dolayı hastalanmamaları için gerekli olan ne varsa yapmanız gerekir. Özellikle de rutubet ve soğuk faktörlerine dikkat etmelisiniz.

Sultan tavukları, süs amacı ile yetiştirildiklerinden dolayı zorlu yaşam koşullarına adapte olamazlar. Kışın hastalanma riskleri çok fazla olur. Bakımın iyi olmaması, Sultan tavuğunun yumurtadan kesilmesine neden olur. Ayrıca hayvan sağlığının korunabilmesi için kış bakımının özenli bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Sultan tavuklarının beslenmesi de en az bakımı kadar önemlidir. Beslenme konusunda fazla sıkıntı çıkarmayan bir tavuktur. Normal tavuk yemlerinden rahatlıkla yiyebilirler. Bunun yanı sıra Sultan tavuğunuza daha iyi bakmak istiyorsanız, ek gıdalar içeren yemler de alabilirsiniz. Sultan tavukları yem yerken başka tavuk cinsleri olmamalıdır. Aynı şekilde Sultan tavuklarının kümesleri de ayrı olmalıdır.

Sultan Tavuklarda Yumurta Verimi ve Gurk Düşme

Süs tavuklarının hiçbirinde yumurta verimi yoktur. Bu nedenle Sultan tavuklarında da yumurta verimi olmaz. Çünkü ırkın amacı, sadece süstür. Yumurta verimi için tercih edilmemesi gereken tavuk ırklarından biridir. Sultan tavuklarının bir yılda verebilecekleri maksimum yumurta sayısı 70'tir. Ancak bu sayıyı daha fazla yapabilirsiniz.

Sultan tavuklarındaki yumurta artışını sağlamak için daha kaliteli bir besleme yapabilirsiniz. Sultan tavuklarının yumurta verimi, farklı faktörlerden de etkilenebilir. Örneğin iyi olmayan bir yaşam koşuluna sahip olmaları, kalitesiz yem yemeleri ve bakımsızlık gibi durumlar, yumurta verimini büyük orada etkiler.

Çok iyi bir beslenme ve bakım şartları altında olan Sultan tavukları, yılda 160-180 yumurta verebilir. Ancak bunu yapabilmek için Sultan tavuğu bakımında çok usta olmanız gerekir. Sultan tavuklarının özelliklerini iyi bilirseniz, bakım ve beslenmesinde pek sorun yaşamazsınız.

Sultan tavukları oldukça zor şekilde gurk düşerler. Annelik duyguları pek yoktur. Bu nedenle de civciv çıkarmak istemezler. Yumurta veriminde başarısız olması, gurk düşme de başarısız olmasına neden olmaktadır. Eğer Sultan tavuğunu gurk yapmak istiyorsanız, bu konuda yoğun bir çaba harcamak zorunda kalabilirsiniz.

Sultan Tavuğu Civcivi

Sultan tavuğunun civcivleri, çok yavaş bir şekilde büyüme gösterirler. Bu nedenle Sultan tavuğu civcivlerine bakmak, Sultan tavuğuna bakmaktan daha zordur. Bundan dolayı sultan tavuğu civcivine bakarken ayrıca bilgili olmalısınız. Civcivlere özel yemler vermeniz gerekir. Çünkü büyümeleri yavaş olduğundan dolayı gelişimlerini de yavaş tamamlarlar. Özel yemler sayesinde daha iyi bir şekilde büyüme gösterebilirler. Sultan tavuğu civcivi de soğukta yaşayamaz. Bakımlarına ve beslenmelerine dikkat edilmesi halinde Sultan tavuğu civcivini rahatlıkla büyütebilirsiniz. Eğer kendinize sultan tavuğu civcivi almak istiyorsanız, ortalama 75 TL vermeniz gerekir.

Sultan tavuk ne zaman yumurtlar?

Sultan tavukları, genellikle 180 günlük olduklarında yumurtlamaya başlarlar. Sultan tavuğunun zamanı geldiğinde yumurtlaması, ona nasıl baktığınıza bağlıdır.

Sultan tavuk gurk olur mu?

Sultan tavuğu, gurk olur. Gurk olması için bakımını iyi yapmak ve iyi beslemek önemlidir.

Sultan tavuk kaç parmaklıdır?

Sultan tavuklarının 5 parmağı vardır. Bu yönleriyle bile farklılıklarını ortaya koyarlar.

Sultan tavuk yılda kaç yumurta yapar?

Sultan tavuğu, yılda 70 yumurta yapar. Ama bu sayı artırılabilir. İyi bir bakım gören Sultan tavuğu 180 tane yumurta verebilir.

Patibultr