Broiler Tavuk civcivleri yumurtalarından çıkmasının 45-50 gün sonunda kesilmeye hazır hale gelen etlik tavuk cinsidir. Broiler ya da broyler tavuk olarak adlandırılmakta olan bu cins en çok tercih edilen tavuk türleri arasında bulunmaktadır.
1930’lu yıllara dayanmakta olan kökene sahiptir. Bu tavuklar genel olarak 2500 kiloya ulaştıklarında kesime hazır hale gelmektedir. Bu özel türün civcivleri kuluçkadan çıktığı gibi cinsiyet bakımından fark edilmektedir. Hangisi tavuk-horoz en başından ayrımı kolayca yapılabilmektedir. Bu tavukların yetiştirilmesi esnasında doğru kümeslerde doğru beslenme şekliyle beslenmesi önemlidir. Aşamalı tavuk yemi verilirken bol su verilmesi de önem taşımaktadır.
Broiler tavuk ırkı, bol et, az kemik oranına sahiptir. Bu sebeple çok iyi protein kaynağıdır. Hızlı yetişerek kısa sürede etinden yararlanma fırsatı sunan bu tavuklar oldukça ekonomik fayda sağlar. Belirli bir program dahilinde ve belirlenen takvime göre özenle beslenerek zamanı geldiğinde et tavuğu olarak tercih edilmektedir.
Etlik broiler civcivler, kümes bölmesine alınmasıyla birlikte 3 saat ara ile %8,5 oranda şekerli su ile bakılır. Normal içe suyuna da vitamin takviyesi yapılmaktadır. Kümes içerisindeki civcivler birbirine sıkışmayacak şekilde alınmalıdır. Aksi halde gelişimleri yavaşlayacaktır. Bu ölümlerine sebep olabilecek bir riski de beraberinde getirmektedir.
1m2lik kümes alanına 14 ile 18 adet piliç gelecek şekilde konumlandırılmalıdır.
Broiler Tavuk civcivleri kuluçkadan çıktıkları gibi yem ve su tüketimine başlamalıdır. Ne kadar kısa sürede beslenmeye başlanırsa o denli yaşama güçlü bir biçimde tutunma sağlayabilirler. Günlük sulukları temizlenmeli ve taze su ile değiştirilmelidir.
İlk hafta kümesteki civcivler için 1 adet suluk yeterlidir.
60 adet hayvan içinse 1 yemlik yeterli gelmektedir. Civcivlerin içme suyu sıcaklığı ise 17 ile 22 derece arasında olmalıdır.
Bu ırk tavuklarda ter bezleri bulunmaz. Bu sebeple solunum yolu ve idrar ile atmaktadır. Isı derecesi ve nem miktarı sürekli artan kümeslerde amonyak kokusu da ortaya çıkar. İlk haftaların dışında kümes her gün düzenli olarak havalandırılmalıdır.
Hayvanların cereyana kapılmadan korunaklı bir biçimde kümeste yaşaması sağlanmalıdır.
Broiler tavuklarda et verimi olarak 50 günlük bazda 2 ila 2,5 kilogramı bulurken bu oran 100. Güne gelindiğinde 3,5 kilograma kadar ulaşmaktadır. Ağrılığının büyük bölümü etten oluşurken çok düşük bir bölümü ise kemiklerden oluşmaktadır. Et verimliliği açısından en ekonomik tavuk türleri arasında bulunmaktadır.