Yumurta tavuğu besicilerinin, çiftlik ya da kümeslerinde besledikleri tavuk ırklarından birisi de ligorin tavuğudur. Anavatanı İtalya olan ligorin tavukları, beyaz renkli yumurtaları ile tanınır. Yılın her günü yumurta verme özelliklerine sahiptir. Bakımlı olanların yıllık ortalama 300 yumurta verdiği biliniyor.
Ligorin tavukları genelde beyaz renklidir ve bazıları, siyah benekli, gri, sarı – kahverengi gibi renk seçeneklerinin de olduğu görülebiliyor. Çok gezen, az yem yiyen ve yumurta verimliliği yüksek olan tavuk cinsidir. Civcivleri çabuk yetişir ve 3,5 – 4 aylık olduklarında yumurta vermeye başlarlar. ligorin tavuklarının yetişkin dişileri 2.5 kg, erkekleri ise 3.4 kg kadar olabiliyor. Tek ibikleri ve dört adet tırnakları ile dikkat çekicidir.
Ligorin tavukları, beslenme ortamlarına ve bakım kalitesine göre 6 yıla kadar yaşayabiliyor. Temel gıda ürünleri olan karma yemlerle ve takviye gıda çeşitleri ile beslenebiliyor. Dirençli ve agresif bir yapıya sahiptir. Yeni yumurtlamaya başlayanlar ortalama 25 TL’ye yetişkinler ise 45 TL gibi farklı fiyat seçenekleri ile satılabiliyor. Ligorin tavukların beslenmesi, sağlıklı olması, hem yumurta verimliliğini artıracak hem de satış fiyatlarının yüksek olmasını sağlayacaktır.
Ligorin tavuğu, uzun ömürlü olması ve yumurta verimliliği nedeniyle, yumurta tavuğu besleyicileri tarafından tercih ediliyor. Yarka dönemlerinde bakımlarına özen gösterenler, sağlıklı tavuklara sahip olarak istedikleri oranda yumurta üretilmesini sağlayabiliyorlar.
Ligorin tavukların vücut ağırlıkları hafiftir ve diğer tavuk türlerine göre daha iyi uçarlar. Oldukça hareketli bir yapıya sahiptir ve bu özellikleri gurk olmalarını zorlaştırıyor. Yumurtaları beyaz renkli olduğu için piyasada organik olarak kabul görmez ve bu nedenden dolayı köylerde ilgi görmüyor.
Ligorin tavuğu, suni ortamlarda yetiştirildiğinde 16. Haftadan sonra yumurta vermeye başlıyor. Doğal ortamda salma olarak yetiştirildiğinde 20. Haftadan sonra yumurta vermeye başladığı görülür. Yıllık yumurta sayısı da yetişme ortamın ve beslenme şartlarına göre değişir.
Doğal ortamda beslenenler daha sağlıklı ve daha dirençli olur. Aynı zamanda yumurta kaliteleri de yüksek olacaktır. Ligorin tavukları gurk olmadığı için yeni civcivler, kuluçka makinalarında çıkmakta ve piyasada farklı fiyat seçenekleri ile satılmaktadır. Organik ve gezen tavuk yumurtası üretmek isteyenlerin tercih ettiği tavuk ırklarından birisidir. Ligorin ırkı tavuklar, et tavuğu olarak beslenmez, tamamen yumurta tavuğu olarak yetiştirilir.
Yumurta verimi düşen ligorin tavukları kesim yapılıyor. Tüyleri beyaz renkli olduğu için görsel olarak ilgi çekiyor. Bazılarının gümüş rengi ya da siyah benekli gibi farklı renk seçeneklerine sahip olması tercih nedeni olabiliyor.
Ligorin tavuk ırkı, yumurta tavuğu olarak yetiştirilen ve en iyi verim elde edilen tavuklardır. Yumurta tavuğu satın almak isteyenler, 4 aylık dönemlerinde 20 TL – 25 TL arasında fiyat seçenekleri ile satın alabilirler. 1 yaşını doldurmuş ve yumurtlama verimliliği en üst seviyede olanlar ise 45 TL – 50 TL arasında satılabiliyor. Satış fiyatları, tavukların beslenmeleri, yetiştirildikleri ortamlar ve yaşlarına göre farklılık gösterecektir. Her yetiştirici yetiştirme şartlarına göre faklı fiyatlar isteyebilir. Yumurta verimliliği çok yüksektir ve ligorin tavukların bazılarının yıllık 320 yumurta verdiği belirtilir.
Genelde yıllık ortalamaları 280 ila 300 arasında olduğu belirtilir. Yumurtaları, beyaz renklidir ve ortalama ağırlıkları 65 – 70 gr kadardır. Ligorin tavukların yumurta fiyatları, yılın belirli dönemlerine göre değişiyor. Tanesi 1 TL ile 1.5 TL arasında satılıyor.
Ligorin tavukları 1 yaş ile 4 yaş arası dönemlerde en üst verimlilikte yumurtlama yapıyor. Bakım ve beslenmeleri, hem yumurtlama sayılarını hem de yumurta kalitesini doğrudan ilgilendiriyor.
Ligorin tavukları günlük 70 – 100 gr arasında yem tüketiyor. Bu özellikleri ile diğer tavuk ırklarına göre daha avantajlı oluyor. Az yem tüketmelerine rağmen yumurtlama sayıları yüksektir. Et ırkı olmadığı için kümeslerde rahatlıkla yetiştirilebiliyor ve yumurta verimliliği elde ediliyor.
Ligorin tavuğu, İtalya Toskana bölgesinde yetişen Akdeniz tavuğu olarak bilinir. Hızlı gelişir ve kısa sürede yumurta vermeye başlar. Gezmeyi sevdikleri için salma yetiştirme yöntemine daha uygundur. Piyasada gezen tavuk olarak bilinir. Ligorin tavukların yumurta verimliliğini sağlayabilmek için yaşam ortamları sıcaklığına dikkat edilmelidir. Yaz aylarında 24 derece üstünde, kış aylarında ise 15 derece altında sıcaklık olmamasına dikkat edilmelidir.
Hava sıcaklıkları, yumurtlama verimliliğini doğrudan etkileyecektir. Kümes ortamında yapılan yetiştiricilikte, kümes temizlik ve bakımına önem verilmelidir. Bakımlarına dikkat edilmediğinde çeşitli hastalıklara yakalanma riski olacaktır.
Hastalıklara karşı direncinin ve yumurta veriminin düşmemesi için kümes sıcaklıklarına dikkat edilmelidir. Beslenmelerinde kümes ya da salma yetiştiricilikte karma yem çeşitleri kullanılmalıdır. Sağlıklı olmaları için takviye gıda ile birlikte aşıları da yakından takip edilmelidir.
Yumurta verimliliği en yüksek olan hafif cüsseli tavuk ırkıdır. Ligorin tavuklar, başta beyaz renkte ve 17 farklı renk seçeneklerinde oluyor. Çok hareketli ve insanlara yakın bir canlıdır. Ligorin tavukları için uygun şartlar sağlandığında, 4 – 5 aylık olduklarında yumurtlamaya başlayacaktır. 1 yaşına ulaştıklarında yumurtlama verimliliklerini en üst seviyeye taşıyacak ve 4 yaşına kadar verimli yumurta yapmaya devam edecektir. Yumurta verimlilikleri bulundukları ortama ve beslenme şartlarına göre değişir.
Tüm bakımları ve beslenmelerine dikkat edildiğinde, suni ortamlarda, yılda 320 – 340 adet yumurta yaptıkları gözlemlenmiştir. Doğal ortamlarda beslenenler, daha hareketlidir ve yıllık 290 – 310 adet aralığında gezen tavuk yumurtası yapıyor. Yaşam alanlarının hijyeni, ısı ve ışıklandırma durumları, beslenmeleri yumurta verimliğinde değişikliklere neden olabilecektir.
Ligorin tavukları çok hareketli ve yumurtlama oranı yüksek olduğu için gurk düşme durumları olmaz. Tavuk yetiştiricileri, ligorin tavuk üretebilmek için kuluçka makinalarını kullanır. Üretim yapabilmek için erkek cinsleri tavuklar arasında bulundurulur ve döllü yumurtalar elde edilmeye çalışılır. Döllü yumurtalar, kuluçka makinalarında uygun sıcaklık ortamında belirli süre bekletilir ve yeni civcivlerin yumurtalardan çıkması sağlanır. Civcivler hijyenik ve yumuşak bir ortamda beslenerek büyütülür ve yumurta tavukları olmaları sağlanır.
Ligorin tavuklarının gurk olma ihtimalleri çok düşük olduğu için üretimleri, kuluçka makinaları yardımı ile yapılır.
Ligorin tavuklar gurk olmazlar. Yumurtaları, kuluçka makinalarına konulur ve yumurtalardan yeni civcivlerin çıkması sağlanır.
Ligorin tavuklarının en önemli özelliklerinden birisi erken erişkinlik göstermeleridir. Bunun için 4 – 5 aylık olduklarında yumurtlamaya başlarlar. 4 yaşına kadar verimli bir şekilde yumurtlamaya devam eder ve bu süreden sonra yumurta verimlilikleri düşmeye başlar. Tüm yaş dönemlerinde yumurta verimliliği beslenme yöntemleri ve yetiştirilme ortamlarına göre değişir.
Yumurta tavuğu olarak yetiştirilen ligorin tavuğu, suni ve doğal yetiştirilme ortamına göre yıllık yumurta yapma sayısı değişir. Doğal ortamlarda gezerek yetişen tavuklar, yıllık 290 – 300 civarında yumurta yapar. Suni ortamlarda yetiştirilenlerin yumurta verimliliği daha yüksektir ve 320 ortalama sahip olduğu bilinir.
Ligorin tavuğun yumurtası beyaz renklidir. Yumurta ağırlıkları ise 50 – 60 gr arasındadır.