Tavuk besiciliği yapmak isteyenler, kümeslerinde, hem et hem de yumurta açısından verimliliği yüksek olan tavuk cinslerini bulundurmak ister. Australorp tavuk cinsi, tavuk besiciliğine yeni başlayacak olanlar için en ideal tavuk türüdür. Bakımı ve beslemesi kolaydır. Yumurta ve et verimliliği yüksek olan australorp tavuk adını, Avustralya ve Orpington birleşiminden almıştır.
1900’lü yıllarda, Avustralyalı üreticiler tarafından geliştirilmiş ve İngiliz siyah Orpingtons olarak 1920’li yıllarda Amerika’ya ithal edilmiştir. Günümüzde en iyi üretken tavuk ırklarından birisidir. Yıllık yumurtlama oranı çok yüksektir ve bir australorp tavuğu yıllık ortalama 309 yumurtlama yapabiliyor. Beslenmesi oldukça kolaydır ve kanatlı hayvan hastalıklarına karşı dirençlidir.
Australorp tavuk siyah çoğunlukta olmak üzere beyaz, mavi gibi farklı renkleri vardır. Tüyleri yumuşak, vücut yapısı sıkıdır. Büyük ve ağır yapıya sahip bir tavuk ırkı olarak yetiştirilir. Kanatlı hayvan hastalıklarına karşı direnci oldukça yüksektir ve göğsü dolu, sağlam gövdesi vardır.
Gözleri ve gagası siyahtır. Tavuklar 3.5 – 4 kg, horozlar ise 4 – 4,5 kg gelebiliyor. Australorp tavuklar, sürekli temizlenen ve hava şartlarından etkilenmeyen kümeslerde yetiştirilmelidir. Kümeslerde, altışar, yedişer olarak bulundurulabilir. Tüy dönemleri takip edilmeli ve takviye vitaminler, suyuna karıştırılarak verilmelidir.
Yumurta üretimi için tercih edilen ve yıllık yumurtlama oranı en yüksek tavuk ırkıdır. Hijyen kurallarına dikkat ederek bakımları yapıldığında yıllık yumurtlama ortalamalarının 250 üzerinde olduğu biliniyor. Bakımlı bir australorp tavuğu yumurta verimliliğini 5 yıl devam ettirebiliyor. Bu bakım şartlarına göre 7 yıla kadar çıkabiliyor.
Australorp tavuklar, 1920’li yıllarda yumurtlama rekoru kırdıkları için dünya genelinde ilgi çekmeye ve popüler olmaya başlamıştır. Tavuk yetiştiricileri, modern kümesler oluşturarak australorp tavuk beslemeye ve yıllık ortalama bir tavuktan 250 yumurta almaya başlamıştır.
Birçok özelliğinden dolayı, tavuk besicileri tarafından tercih edilen tavuk ırkı olan Australorp tavuğunun fiyatları da diğer tavuk türlerinden farklıdır. Tavuk fiyatlarını etkileyen çeşitli etkenler vardır.
Bu ırkın fiyatları, et ve yumurta verimliliği yüksek olduğu için fiyatları da yüksektir. Sağlıklı ve bakımlı bir ortamda yetiştirilen Australorp tavuğunun piyasadaki fiyatları 100 TL ile 170 TL arasında değişebiliyor.
Fiyatlar, tavuk ya da horoz olmasına, besi durumuna ve sağlıklı görünmesine göre değişiyor. Australorp tavuğu yumurtası da piyasada fiyatı en yüksek yumurta çeşitleri arasında yer alıyor.
Australorp tavuk yumurtaları piyasada 5 TL fiyat ortalaması ile satılabiliyor. Bazı piyasalarda bu fiyatlar 7 TL – 10 TL arasında da olabiliyor. Australorp tavuk yumurtaları, tavuk çiftliklerinden satın alınabiliyor. Piyasada bulmak zor olabiliyor. Bunun için farklı cinslerde tavuk yetiştiricilerinden temin edilebiliyor.
Australorp tavuk ırkının bakımı ve beslenmesi kolay olduğu için acemi tavuk besicileri tarafından tercih ediliyor. Standart tavuk yemleri ile beslenebilir. Yumurta için beslemek isteyenler, fazla yiyecek vermemeye ve aşırı beslememeye dikkat etmelidir. Fazla beslenmiş olan tavuklarda yumurta verimi düşmeye başlayacaktır.
Besiciler, tavukların tüy dönemlerini takip etmeli ve takviye besinler vermelidir. Hijyene dikkat edildiğinde hem et hem de yumurta bakımından verimliliğin arttığı görülebilecektir. Australorp tavuklar, sıcak bir iklimde yetişmiş olmalarına rağmen kış mevsimlerine de çabuk adapte olabiliyor. Yazı açık alanlarda, kışın ise kümeslerde rahatlıkla beslenebiliyor.
Australorp tavukların temel besinleri tahıl çeşitleridir. Çeşitli sebze ürünleri ve kemik unu verilir. Yumurta veriminin artırılması için yemleri içerisine az miktarda maya katılabiliyor. Sindirimin kolaylaştırılabilmesi için yemler içerisinde çakıllar bulunur. Australorp tavukların mineral ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için yumurta kabuğu tozu, tebeşir gibi ürünler besinleri arasına katılır.
Kış aylarında fazla hareketli olamayacaklarından yumurta veriminin düşmemesi için diyet yöntemleri uygulanır. Diyet için küspe, küspe silajı, ot unu kullanılır. Doğru beslenme yöntemleri ve kaliteli yemler, tavuğun daha sağlıklı olmasını, yumurta kalitesinin artmasını sağlayacaktır.
Australorp civcivler, 10 – 12 günlük olduktan sonra doğranmış otlar, haşlanmış yumurta ve tahıllar ile beslenmeye başlar. Daha sonra yumurta verilmez ve protein içeriği yüksek yemler verilerek hızlı gelişmeleri sağlanır. Büyüme durumlarına göre tahıl çeşitleri ile beslenmeye başlanır. Tavukların sağlığı ve yumurta verimlilikleri için içme suyu günlük değiştirilmelidir.
Australorp tavuklar, güçlü bağışıklık sistemine sahiptir ve kanatlı hayvan hastalıklarına karşı dirençlidir. Civcivlerin hastalanmaması ve güçlenmeleri için hastalıklara karşı aşı yapılmalıdır. Tavukların yürüme alanlarındaki çukurlara kül ve kum doldurulması, parazitlere karşı savunmalarının artmasını sağlar. Kümes temizliği, parazit oluşumunu önleyecek ve tavuklar hasta olmayacaktır.
Australorp tavuk ırkı, yumurta verimliliği en yüksek olan tavuklardır. 5 yıl boyunca en üst kapasitede yumurta üretimi yapıyorlar. Sağlıklı ve düzenli bakımlarında yüksek yumurta verimlilikleri 7 yıl devam edebiliyor. Australorp tavuğunu diğer tavuk türlerinden ayıran en önemli özelliği, yumurtlama verimliliğinin uzun yıllar devam ediyor olmasıdır. Yumurta verimini artırabilmek için şunlara dikkat edilmelidir.
Bunlara dikkat edildiğinde ve bakımları yapıldığında yumurta verimliliğinin maksimum seviyede devam ettiği görülebilecektir.
Australorp tavuklar, gurk olma ihtimali en düşük cinslerdendir. Gurk olma ihtimalleri yok denecek kadar az olduğu için yumurtadan kesilmemesine dikkat edilmelidir. Gurk olması istenen tavukların altına döllü olmayan birkaç adet yumurta konulur. Tavuk yumurtalar üzerinde yatmaya başladığında altına döllü yumurtalar konulur ve önceden konulmuş dölsüz yumurtalar çıkartılır.
Tavukların yumurta verimliliği için yetişme ortamının önemi büyüktür. Doğal ortamlarda yetişen tavuklar 20 – 26 haftalıkken yumurtlamaya başlar. Suni ortamlarda yetişen tavuklar ise 18 – 20 hafta iken yumurtlayacaktır. Normal bakımlarda bile australorp tavukların yıllık ortalama 250, bakımlı tavukların ise ortalama 309 yumurta ortalamasına sahip olduğu biliniyor.
Australorp tavuk ırkı, her iklim şartına kolay uyum sağlayabilen, beslenmesi ve bakımı kolay olan tavuk ırklarından birisidir. Döllü yumurtaların, kuluçka makinalarında ya da gurk tavukların altında tutulması ile civciv oluşumu sağlanır. Bu yöntemle Australorp tavuk üretimi yapılarak ırkın devam sağlanır.
Tavuk ırkları arasında gurk olma ihtimali en düşük olan tavuklardır. Sürekli yumurtladıkları için gurk olmazlar. Ancak çeşitli yöntemler denenerek tavukların gurka yatması sağlanabilir.
Suni ortamda yetiştirilen Australorp tavuklar 18 – 20 haftalık olduklarında yumurtlamaya başlar. Doğal ortamlarda yetişen tavuklar ise 20 – 26 haftalık olduklarında yumurtlamaya başlayacaktır.
Australorp tavuklar, yumurtlama verimliliği en yüksek tavuktur. Normal şartlarda, temel gıdalarla beslendiğinde yıllık yumurta sayısının 250 – 260 olabildiği biliniyor. Düzenli beslenme ve kümes yapısının iyileştirilmesi gibi etkenler ile yıllık ortalamanın 310 civarında olabileceği biliniyor.
Australorp tavuklar 18 – 20 haftalık olduklarında yumurta vermeye başlar ve yumurtaları genelde açık kahverenginde olur. Yumurta ağırlıkları ise ortalama 63 – 65 gr kadardır.